خواص گیاهان   (19) پرتقال (Orange)

 

پرتقال (Orange)
   ◊ تركیبات شیمیائی
   ◊ خواص داروئی
   ◊ مضرات
 
 
  یزدفردا "پرتقال یكی از قدیمی‌ترین میوه‌هائی است كه بشر از آن استفاده می‌كرده است و در حدود ۵۰۰ سال قبل از میلاد مسیح كنفوسیوس از آن نام برده است‌. در حال حاضر بیشتر از ۲۰۰ نوع پرتقال در آمریكا كشت می‌شود و آمریكا نصف كل محصول پرتقال دنیا را تولید می‌كند. پرتقال اولیه، كوچك، تلخ و پر از هسته بوده است كه در اثر تربیت مهندسی ژنتیكی و همچنین انتخاب نوع بهتر و كود كافی درشت تر و شیرین تر شده است.
 
پرتقال ابتدا از چین به هندوستان برده شده و سپس از آنجا به نقاط دیگر دنیا راه یافت.
    تركیبات شیمیائی
پرتقال یكی از غنی‌ترین منابع ویتامین C می‌باشد‌. البته باید دقت كرد كه ویتامین C در اثر سرما و گرمای زیاد از بین می‌رود. اسانسی كه از گل‌های پرتقال گرفته می‌شود به‌نام روغن نرولی Neroli Oil معروف است كه دارای بوئی بسیار مطبوع بوده و خیلی گران است و در عطر سازی از آن استفاده می‌شود.
    جدول مواد موجود در ۱۰۰ گرم پرتقال پوست كنده
 
  آب     ۸۶ گرم  
 
  پروتئین     ۱ گرم  
 
  نشاسته     ۰/۲ گرم  
 
  کلسیم     ۱۲ گرم  
 
  فسفر     ۴۰ میلی گرم  
 
  آهن     ۲۰ میلی گرم  
 
  سدیم     ۰/۴ میلی گرم  
 
  پتاسیم     ۱ میلی گرم  
 
  ویتامین آ     ۲۰۰ میلی گرم  
 
  ویتامین ب ۱     ۲۰۰ واحد  
 
  ویتامین ب ۲     ۰/۱ واحد  
 
  ویتامین ب ۳     ۰/۰۴ میلی گرم  
 
  ویتامین ث     ۵۰ میلی گرم  
    جدول مواد موجود در صد گرم پوست پرتقال
 
  آب     ۷۰ میلی گرم  
 
  پروتیئن     ۱/۵ میلی گرم  
 
  مواد چربی     ۰/۲ میلی گرم  
 
  مواد نشاسته‌ای     ۲۵ میلی گرم  
 
  كلسیم     ۱۶۰ میلی گرم  
 
  فسفر     ۲۰ میلی گرم  
 
  آهن     ۰/۸ میلی گرم  
 
  سدیم     ۳ میلی گرم  
 
  پتاسیم     ۲۱۰ میلی گرم  
 
  ویتامین آ     ۴۲۰ واحد  
 
  ویتامین ب ۱     ۰/۱۲ میلی گرم  
 
  ویتامین ب ۲     ۰/۱ میلی گرم  
 
  ویتامین ب ۳     ۱ میلی گرم  
 
  ویتامین ث     ۱۳۵ میلی گرم  
    خواص داروئی
مؤسسه مبارزه با بیماری سرطان آمریكا چندین سال پیش در اثر مطالعات زیاد دریافت كه علت اینكه سرطان معده در آمریكا كمتر از نقاط دیگر است این است كه مردم آمریكا در تمام مدت سال پرتقال مصرف می‌كنند‌. البته شاید علت آن وجود ویتامین C در پرتقال است‌.
 
۱. دانشمندان سوئدی كشف كرده‌اند كه خوردن پرتقال از سرطان لوزالمعده جلوگیری می‌كند‌.
 
۲. خوردن پرتقال كلسترول را پائین می‌آورد‌.
 
۳. پوست سفید پرتقال و ورقه‌های نازك بین قسمت‌های داخل پرتقال بهترین دارو برای كاهش كلسترول خون است‌.
 
۴. اسانس پرتقال ضد عفونت‌های میكروبی است‌.
 
۵. پرتقال مقوی معده و ضد گاز معده است‌.
 
۶. پرتقال ضد سم‌، ادرار‌آور و نرم‌كننده سینه و ضد استفراغ است‌.
 
۷. جوشانده برگ‌های پرتقال برای شستشوی ورم‌ها و كاهش درد ‌مفید است‌.
 
۸. خوردن پرتقال ضد اسپاسم و آرام‌بخش است.
 
۹. اسانس پرتقال را برای ضد عفونی كردن به‌كار می‌برند.
 
۱۰. پرتقال خون را تمیز می‌كند‌.
 
۱۱. برای برطرف كرده چین و چروك صورت و شادابی آن قسمت خوراكی پرتقال را روی صورت بمالید و بعد از ۱۵ دقیقه با آب بشوئید‌.
 
۱۲. از پرتقال برای كم كردن وزن می‌توانید استفاده كنید‌. طرز استفاده بدین صورت است كه یك عدد پرتقال و ۳ عدد لیموترش را پوست كنده و به قطعات كوچك تقسیم كنید بعد آن را داخل دیگی ریخته و به آن نیم لیتر آب اضافه كنید و به مدت ۱۰ دقیقه بجوشانید. سپس سه قاشق عسل بان اضافه كرده و مجددا به مدت ۵ دقیقه بجوشانید و آن را صاف كنید. از این شربت ۳ فنجان در روز بنوشید. تا وزن شما به مقدار ایده آل درآید.
 
۱۳. پرتقال گر چه اسیدی است ولی خاصی قلیائی به بدن می‌دهد و برای كسانیكه گوشت زیاد مصرف می‌كنند و بدنشان اسیدی شده است مفید است‌.
 
۱۴. برای استفاده بیشتر از مواد غذای پرتقال بهتر است كه پوست زرد رنگ آن را بگیرید و با پوست سفید و پره‌های داخل آن بخورید زیرا در پوست سفید آن مواد معدنی زیادی وجود دارد كه اثر اسید موجود در پرتقال را خنثی می‌كند‌.
 
۱۵. خواص گفته شده فقط منحصر به پرتقال رسیده می‌باشد و آب پرتقال موجود در فروشگاه‌ها و سوپر ماركت‌ها این خواص را ندارند.
    مضرات
مضرات خاصی برای آن بیان نشده است.


منبع"ویستا

یزدفردا

  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا